De tijden veranderen. Overheden maken een terugtrekkende beweging, pensioenfondsen zitten in moeilijkheden en de eigen redzaamheid moet groter. Kortom, jij moet net als iedere Nederlander nadenken over jouw toekomst. Doe je dat niet, dan kun je van een hele koude kermis thuiskomen. Dat het kan, bewijst de overdadige hoeveelheid aan voorbeelden. Ondanks deze vele voorbeelden, zien veel mensen het als een ver van hun bed show. Daarom besteden wij aandacht aan dit onderwerp.
Kinderen
Veel gezinnen hebben kinderen. Vanaf de geboorte van je kind zal je het meemaken dat alles veel geld kost. Nu kun je ook nog veel tegemoetkoming krijgen van de overheid in de zin van kind gebonden budget, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Mooie regelingen, maar veelal een pleister op de wond. De subsidies dekken nooit de daadwerkelijke kosten en daarbij loop je het gevaar dat je toeslagen terug moet betalen.
Naarmate je kind ouder wordt, zullen de kosten alleen maar toenemen. Wil je kind gaan studeren, dan zal je op ongeveer 1.500 euro per maand uitkomen aan kosten (uitwonend). Ook al ontvangt je kind tegen de tijd dat hij of zij gaat studeren een studiefinanciering, deze dekt nooit alle kosten. Je kind zal dan bijvoorbeeld moeten bij lenen van de overheid. Dit is vanaf de start een rentedragende lening. Wil je als ouder je kind laten studeren zonder geldzorgen en schuld later, dan zal je actie moeten ondernemen om iets opzij te gaan leggen.
Als je kind klaar is met de studie dan komt de uitdaging van het vinden van een woning. Op dit moment is de overheid het lenen van geld voor de woning aan het terugbrengen. Waar je vroeger zomaar 110% van de taxatiewaarde van de woning kon krijgen, is dat nu nog maar 100%. De kosten koper, al snel 3 tot 4 procent van de aanschafwaarde van de woning, zal je kind zelf op tafel moeten leggen. Daar komt bij dat het maar de vraag is of deze 100%-norm in stand blijft of nog verder daalt. Op een woning van 250.000 euro is het zelf mee te nemen bedrag dan al snel 10.000 euro of meer. Gaat de 100%-norm naar 90%, dan is het mee te nemen bedrag al 35.000 euro. Dit is voor jouw kind, die als starter een woning nodig heeft niet altijd haalbaar. En zeker niet met een studieschuld.
Sparen bij de bank voldoende?
Natuurlijk kun je als ouder bij de bank gaan sparen voor je kind. Gemakshalve zetten wij de rente op 1%. Dit is al gemiddeld op moment van schrijven bij een gevestigde bank. Dat betekent dat een spaarbedrag van 25 euro per maand na 18 jaar een bedrag van 5.916 euro oplevert. Daar begin je dus niets mee.
Kun je het geld wegzetten tegen 4 procent, dan is het eindbedrag al 7.859 euro. En bij 8 procent is het al 11.716 euro. Kortom, het rente op rente-effect bij een spaarbedrag van 25 euro maakt al gigantisch veel verschil.
Beleggen en sparen
Hoewel het sparen altijd verstandig is, kun je voor je kind vanaf de geboorte prima zelf een beleggingsportefeuille starten. De horizon is 18 jaar gemiddeld en dat zorgt ervoor dat je prima in staat bent het rente op rente effect te laten werken. Als je dan ook nog goed gebruik maakt van dividend aandelen, dan heb je zo meteen zelfs een studiefonds voor je kind. En eventueel alvast wat geld voor de aanschaf van een woning, zodat je kind niet eeuwig thuis blijft wonen.
Het voorbeeld van een studerend kind is natuurlijk 1 van de vele voorbeelden. Heb je geen studerend kind, dan heb je waarschijnlijk wel andere toekomstplannen waarvoor je geld nodig hebt. De uitleg van wat je spaart voor later is daarom toepasbaar in veel andere gevallen en situaties.
Wil je meer weten over beleggen of hulp bij de opbouw van je beleggingsportefeuille? Bekijk dan onze abonnementen en begin vandaag nog met de toekomst voor jouw kind.