Skip to content

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee te maken, pensioen opbouwen. Of je werknemer bent of een eigen zaak hebt, uiteindelijk willen we allemaal wel een keer stoppen met werken (of flink minderen). Nederland kent daarvoor een uitgebreid pensioenstelsel. Alleen niet iedereen is zich er van bewust. Het pensioenstelsel biedt misschien ook kansen om wat extra’s te doen voor je eigen pensioen later.

Pijlers pensioenstelsel

Het systeem in Nederland voor pensioen opbouwen bestaat uit 3 pijlers, namelijk een door de staat verzorgde AOW (Algemene Ouderdomswet) uitkering, een door de werkgever op te bouwen pensioen en een door jezelf op te bouwen pensioen. De staat zorgt dus kortgezegd voor een basisinkomen vanaf de AOW gerechtigde leeftijd. Wat je daar bovenop krijgt, hangt af van jezelf. Via je werkgever kun je in de tweede pijler nog wat opbouwen. Doet je werkgever niets of te weinig of ben je eigen baas, dan ben je gebonden aan de derde pijler. Zelf pensioen opbouwen kan via allerlei manieren. Meest bekende manier is het kopen van een lijfrente. Je stort wat geld en de verzekeraar belegt dit voor je onder inhouding van (aanzienlijke) kosten. Op moment dat je stopt met werken en de lijfrente kan ingaan, dan rekent de verzekeraar je voor wat er mogelijk is. Op dat moment heb je een zak met geld waarmee je verplicht een uitkering moet kopen om van te kunnen leven tijdens je pensioenjaren.

Fiscaal voordeel

Ga je zelf pensioen opbouwen, dan kun je fiscaal voordeel krijgen. Tijdens de opbouw periode van je pensioenpot (de tijd waarin je op vaste momenten wat stort in je pensioenpot) krijg je van de Belastingdienst een teruggaaf onder bepaalde regels. Je belastingadviseur kan dit uitrekenen voor je. Daar staat tegenover dat als je stopt met werken en je pensioen gaat in, dan is de pensioenuitkering belast. Om het fiscaal voordeel volledig te genieten, moet de rekening aan strenge eisen voldoen. De meest belangrijke regel is dat het geld niet vrij tot je beschikking staat. Gedurende de opbouwfase staat het geld geblokkeerd op de rekening bij de aanbieder. Haal je het er eerder af? Dan heft de Belastingdienst een strafheffing over het bedrag.

Zelf beleggen

Inmiddels kun je bij diverse partijen een eigen pensioen beleggingsrekening openen. Deze bieden de maximale vrijheid om zelf te kunnen beleggen tegen minimale kosten. En op de lange termijn kan dat zeer veel schelen in je pensioenpot. In ons VIP pakket helpen we je graag op weg. Nieuwsgierig? Begin dan vandaag nog te bouwen aan je pensioenpot.

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top