Skip to content

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor een blog op deze site? Misschien, maar het onderwerp is wel wat waard om over na te denken. Thomas Piketty (1971), geboren in Clichy Frankrijk, studeerde wiskunde en economie. Zijn doctoraat behaalde hij met het onderwerp welvaartsherverdeling op 22 jarige leeftijd. Wat heeft dat te doen met deze site? Wij leggen het je uit!

Onderzoek

In zijn boek Le Capital au XXIe siècle beschrijft Piketty de uitkomsten van jarenlang onderzoek naar ongelijkheid in de verdeling van het kapitaal op de wereld. Hij toont aan in zijn boek dat het rendement op vermogen namelijk hoger is dan op arbeid. De ongelijkheid tussen mensen gaat daardoor niet weg, omdat het verschil juist groeit. Piketty onderzocht daarvoor de gegevens van enkele eeuwen voor inkomen en vermogen verkregen uit erfenissen in Europa en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat de kloof tussen arm en rijk groeit. In de berekeningen gaat Piketty uit van een rendement van 5 tot 6 procent op vermogen en een groei van de economie met 1 tot 2 procent.

Oke, en dan…?

Uit het onderzoek van Piketty blijkt op een andere wijze hoe belangrijk het is om te zorgen voor een verdeling van je vermogen over enerzijds arbeid en anderzijds je vermogen. Wie zijn of haar vermogen aan het werk zet, groeit dus harder op termijn. En dat is ook logisch dus. Door te beleggen met je geld, geef je een eerste aanzet tot dit gedachtegoed. Los overigens van de vraag wat politiek correct is als je het over Piketty hebt, kan dus iedereen bouwen aan extra vermogen. Ook met een kleine portemonnee kun je prima een start maken. De tijd is dan je grootste vriend.

Passief inkomen

Heb je de stap gezet om te beleggen en je vermogen voor je te laten werken, dan kun je gaan bouwen aan je eigen passieve inkomen. De mensen die ons al langer volgen, weten dat wij gek zijn op dat onderwerp. Yep. Een passief inkomen zorgt er namelijk voor dat ons vermogen gaat werken en dat we minder arbeid nodig hebben om hetzelfde leven te kunnen leiden. Doen we het slim, dan gaat onze levensstijl erop vooruit. Hoe die verbetering er dan uitziet, dat hangt van ieder zijn of haar eigen insteek af. Kun je met heel weinig rondkomen, dan heb je ook niet veel vermogen nodig. Ben je een big spender, dan moet je meer vermogen opbouwen. Uiteindelijk bereik je allemaal hetzelfde doel, namelijk lekker leven zonder zorgen en afhankelijkheid van een overheid of iemand anders. Hoe? Wil je gaan bouwen aan je vermogen, sluit dan een abonnement af op basisbeleggen.nl en start vandaag nog met het bouwen aan je eigen financiële toekomst.

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top