Skip to content

Wat is een dividend aristocrat?

Alle beleggers willen hetzelfde bereiken, rendement maken op je geld. De grote vraag is alleen, hoe bereik je dit rendement? Uit onderzoek (en ervaring) blijkt dat veel particuliere beleggers geld verliezen op de beurs. Te veel handelen, te weinig geduld, te weinig huiswerk en te weinig kennis zijn factoren die meespelen in dit harde oordeel. 

Terwijl sommige dingen op de beurs heel simpel kunnen zijn, bijvoorbeeld de Dividend Aristocrats. De Dividend Aristocrats zijn een fenomeen waar iedere belegger op zijn minst iets van moet weten.

Vervolg

Basisbeleggen.nl besteedt daarom een serie artikelen aan dit fenomeen. Enerzijds om jouw kennis over deze aandelen te vergroten en anderzijds om op het juiste moment je slag te gaan slaan in dit deel van de markt (kijk onder abonnementen als je wil weten welke aandelen Basis Beleggen in de portefeuille heeft). 

Uitleg begrip Dividend Aristocrat

Een Dividend Aristocrat volgens de Amerikaanse begrippen is een bedrijf dat tenminste 25 jaar achter elkaar in staat is geweest het dividend ieder jaar te verhogen. Dit zijn historische bedrijven met een beter dan gemiddeld rendement.

Om tenminste 25 jaar achter elkaar ieder jaar een dividendverhoging te kunnen geven, moet een bedrijf goed presteren. Meestal zijn dit bedrijven met een consistent bedrijfsmodel en met veerkracht. Een Dividend Aristocrat heeft daarmee een duidelijk voordeel ten opzichte van directe concurrenten. 

Dividend Kings

Een Dividend King is per definitie een Dividend Aristocrat. Alleen een Dividend King is in staat om meer dan 50 jaar, ieder jaar het dividend te verhogen!

Coca Cola is een echte  Dividend King en weet bijvoorbeeld al meer dan 50 jaar het dividend te verhogen. Naast Coca Cola maken ook Johnson & Johnson en Procter & Gamble deel uit van de Dividend Kings. 

Lijst met bedrijven

De lijst met dividend aristocrats heeft veel waarde voor jou als belegger. De omvang van de lijst geeft een indicatie over de stand van de markt. Het blijkt bijvoorbeeld dat in jaren van crisis de lijst flink uitdunt. Na de jaren 1973/1974 bestond de lijst uit 26 bedrijven. In 2001 bestond de lijst uit 64 bedrijven en in 2008 uit 60 bedrijven. Daaruit blijkt dat in hoogtijd dagen de lijst groter is en dat na een crisis de lijst weer afneemt.

Waarom gaan wij verder met deze lijst?

Alle Dividend Aristocrats hebben laten zien prima bedrijven te zijn, dat ze een goed management hebben met oog voor het belang van aandeelhouders. Daarnaast zegt de waardering van deze bedrijven iets over het algemene sentiment van de beurs.

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top