Skip to content

Passief inkomen

Wie wil dat niet? Geld verdienen zonder te werken? Lekker in  je hangmat aan het strand genieten van een zonsondergang of skiën in de bergen zonder je zorgen te maken over geld? Passief inkomen stelt je in staat om dit te bereiken. Maar ja, hoe doe je dat?

Rendement arbeid versus kapitaal

Het verschil tussen rijke mensen en arme mensen komt voort uit het rendement op kapitaal. Thomas Piketty beschreef het al in zijn boeken. Het inkomensgat stijgt ieder jaar en dit komt voort uit het feit dat rendement op kapitaal hoger is dan rendement op arbeid. Mensen met veel bezittingen zoals vastgoed, aandelen, obligaties etc. worden steeds rijker omdat zij een passief inkomen weten te genereren.
Kapitaal
Wat bedoelen wij met kapitaal? Kapitaal zijn bezittingen die een passief inkomen genereren. Vergelijk dit kapitaal eens met het kapitaal uit een onderneming. Kapitaalgoederen stelt een ondernemer in staat om geld te verdienen. Een machine is daarvan een voorbeeld. Voor een belegger geldt hetzelfde principe. Met kapitaal in de vorm van bezittingen kun je geld verdienen! Maar hoe verdien je geld met jouw kapitaal?. Vastgoed geeft huurinkomsten, obligaties geven rente en aandelen geven dividend. Om je een beeld te geven van hoe jij passief inkomen kan verdienen, geven wij je een voorbeeld van hoe dividendaandelen uitwerken.
Dividend
Iedereen kan aandelen kopen. Je moet een beleggersrekening openen bij je bank of internetbroker. Vervolgens stort je geld en daarmee kun je aandelen kopen. Koop je aandelen met dividend, dan krijg je vanzelf het dividend op je rekening gestort. Je hoeft er niet meer naar om te kijken. Natuurlijk loop je een koersrisico als je aandelen koopt. Op kort termijn kunnen aandelen schommelen in waarde. Met de crisis in 2008 nog in het achterhoofd, storten sommige aandelen in met meer dan 50%. Nu 10 jaar later staat het merendeel 2 tot 4 keer hoger. Kortom, op langere termijn volgen aandelen altijd de waarde van het bedrijf. Op kort termijn kan de koers schommelen. Dit is dan ook geen reden voor paniek.
Strategie opbouw passief inkomen
Het opbouwen van een passief inkomen vergt een bepaalde wijze van denken. Iedere keer als je salaris ontvangt, is het zaak om eerst jezelf te betalen. Afhankelijk van je inkomen en maandelijkse kosten, kunnen de meeste mensen 10% van het salaris daarvoor gebruiken. Dit geld stort je direct op de beleggersrekening. Op deze wijze voorkom je dat je te snel in de verleiding komt om dit geld te gebruiken voor consumptie. Consumptiegoederen zijn het tegenovergestelde van kapitaalgoederen en deze zullen nooit een passief inkomen opleveren. Vervolgens is het belangrijk om te investeren in bedrijven met een stabiele winst en groei. Is dit heel spannend? Nee, misschien niet. Maar daarvoor was je niet begonnen aan dit avontuur. Je doel is het bereiken van een passief inkomen. Daarvoor maakt het niet uit of het hele sexy spannende bedrijven zijn. Het draait om risico en rendement. Daarbij zijn veilige beleggingen nog steeds stabiele bedrijven met een gezonde balans en winst met een goed vooruitzicht.
Tegenspoed op de beurs
Gelijk vanaf de start moet je jezelf aanwennen niet meer naar de koers te kijken. De koers is belangrijk op moment van aankoop en verkoop. Daar tussenin is de koers van het aandeel niet interessant. Wat is wel interessant? Het rendement van het dividend op je investering. Dit zorgt op lange termijn namelijk voor welvaart.   Ben je benieuwd naar het opbouwen van je eigen dividendportefeuille? Kijk dan naar onze abonnementen …..

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top