Skip to content

Je geld laten werken door te investeren

Je hebt besloten om te investeren, gefeliciteerd! Dit betekent dat je je geld aan het werk wilt gaan zetten om er meer geld mee te verdienen. Op deze manier kun je je vermogen gaan bouwen en uitbreiden. Wij zijn er om je te helpen om deze investeringen op een verantwoorde manier uit te voeren. Helaas bestaat er geen één oplossing voor iedere investeerder. Daarom nemen we je mee in de basis van het beleggen om te kijken wat bij jou past.

Het investeren valt uiteen in grofweg 2 kampen: het kamp van de actieve investeerders versus het kamp van de passieve investeerders. Beide kampen streven opbouw van vermogen na. Alleen de route en de wijze waarop is anders. Wel gaan beide kampen uit van de lange termijn. Want uiteindelijk levert investeren je voldoening op, maar moet je het niet verwarren met speculeren, daghandel en traden waar korte termijn, snelle winsten maar ook snelle verliezen de boventoon voeren.

Goed, terug naar investeren. Welke stroming bij jou past hangt van meerdere factoren af. Onder andere je wijze van leven, je budget, risicotolerantie en interesses bepalen welke wijze van investeren geschikt is voor jou.

Wat is actief investeren?

Actief investeren betekent dat je volledig aan het stuur gaat zitten van je investeringen. Je wilt zelf je onderzoek gaan doen, bouwt zelf je aandelenportefeuille op en onderhoudt deze. Om actief te kunnen investeren heb je tijd en kennis nodig. Tijd omdat je veel huiswerk moet gaan doen en je kennis moet bijhouden. Kennis moet je hebben van financiën, cijfers en bedrijven om de juiste beslissingen te kunnen nemen. En dit lukt alleen als je het werk ook wilt doen.

Wat is passief investeren?

Passief investeren is het tegenovergestelde van actief investeren. Bij passief investeren sluit je aan bij iemand die het harde werk voor je uitvoert. Dit kan via een beursfonds, een vermogensbeheerder of een bank. De resultaten zijn mogelijk lager dan bij goed actief investeren, maar op termijn kan passief investeren een prima rendement opleveren voor veel investeerders.

Risico van investeren

Investeren betekent risico. Punt. Alleen afhankelijk van waarin je investeert en met welke gedachte, kun je dit risico gaan beheren. Bij financiële beslissingen geldt altijd hoe hoger het rendement dat je nastreeft, hoe hoger het risico gaat zijn. En ook hier geldt dat je je vooraf moet verdiepen in welke risico’s verbonden zijn aan de investering die je gaat doen.

Staatsobligaties zijn relatief veilig als belegging, maar onderschat niet de complexiteit van de werking van rentestijgingen en dalingen op het rendement op de belegging in obligaties. Aandelen krijgen van velen een hoger risicoprofiel mee dan obligaties, naar onze mening niet altijd terecht. Kennis is hier de sleutel tot het risico en de mogelijkheid geld te verdienen. Bijvoorbeeld, obligaties kennen een historisch rendement van 4% tot 6%, terwijl aandelen gemiddeld rond 10% rendement per jaar kunnen opleveren. Alleen deze rendementen zijn gemiddeld. Meer dan 90% van de particuliere beleggers halen nooit een positief rendement. Wat zeggen deze getallen dan? Doe je huiswerk en verdiep je enigszins in je investeringen.

Laat een bank of een financieel planner samen met jou eens een risicoprofiel opstellen om te kijken wat voor risicoprofiel past bij jou. Veel brokers kunnen deze diensten ook leveren door vragenlijsten en komen door je antwoorden met een profiel. En er is niets mis mee om dit regelmatig te herhalen en te blijven monitoren.

Maar waar moet je dan in investeren? Dat hangt af van je risicobereidheid. Heb je wat meer stalen zenuwen en kun je tegen tussentijdse schommelingen? Dan kunnen aandelen heel goed de beste investering zijn. Kun je daar absoluut niet tegen? Dan kan het sparen van geld en wat rente genieten op de bank een uitkomst zijn. Hier kunnen we voor nu slechts meegeven dat je zoektocht hier pas start. Bij Basis Beleggen kunnen we je helpen je doelen in kaart te brengen en met de opbouw van je portefeuille zonder dat je heel veel kennis of ervaring nodig hebt. Nog geen Basis Belegger? Kijk dan wat we voor je kunnen betekenen in onze abonnementen.

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top