Skip to content

Hoe beheer jij je geld?

Als je als belegger succesvol wilt zijn, moet je goed omgaan met je geld. Je geld is namelijk de basis om nieuw geld mee te maken! Beheer je jouw pot met geld slecht, dan kan het avontuur op de beurs snel over en uit zijn voor je. Maar hoe beheer jij je geld?

De meest succesvolle beleggers hebben allemaal een manier gevonden om hun pot met geld te beheren. Ook bij Basis Beleggen hechten wij veel waarde aan onze pot en jouw pot met geld. Daarom nemen wij je mee in het hoe en wat van het zogenaamde money management.

Wat is money management?

Money management is de officiële term voor de wijze waarop jij als belegger je geld beheert. De gedachte hierachter is simpel en doeltreffend. De beste beleggers zijn succesvol door het beperken van verliezen in de slechtere perioden op de beurs. Om hierin te slagen, moet je wel een plan hebben.

De rode draad in veel verhalen is dat de meeste beleggers in slechtere perioden op de beurs meer risico gaan nemen. Let op dat als je 50% verliest op een aandeel, de koers met 100% moet stijgen om het verlies weer goed te maken. En toch gaan veel mensen meer risico nemen als het slechter gaat. Het bijkopen op een slechte trade kan daardoor levensgevaarlijk zijn! 

Een goed plan voor je money management betekent dat je zonder emotie omgaat met een verliesgevende trade. Het beheersen van de risico’s en het weer goedmaken van verlies is een kunst en wij geven je een aantal tips hiervoor!

Regels money management

Het voert te ver om in 1 artikel alles over money management te zeggen. Daarom hebben wij een kleine selectie van een aantal belangrijke regels voor je gemaakt. Hiermee kun jij je voordeel doen en je eigen plan starten.

  1. Vergroot niet te snel de omvang van je trades per keer.
    Heb je een paar keer winst gehaald? Uitstekend. Maar overmoed komt voor de val, dus wees terughoudend om je winsten te snel in te zetten door steeds grotere posities in te nemen. Ook overmoed is een emotie waar je als belegger voor moet waken. 
  2. Beperk het aantal trades per dag/week/maand.
    Alleen je broker is blij met veel trades. Uit ieder willekeurig onderzoek naar het rendement van particuliere beleggers blijkt keer op keer dat veel handelen te kostbaar is en zorgt voor een slecht rendement.
  3. Zorg voor geld achter de hand.
    Je kunt nu alles inzetten, maar je weet niet of de beurs hoog of laag staat. Het timen van de beurs is een ingewikkelde en voor de meesten een kostbare aangelegenheid. Beter is om stapsgewijs geld in te zetten en je kansen af te wachten. Een goed opgesteld money management plan helpt je te voorkomen om al je geld te overhaast in te zetten.
  4. Kap verlies af en laat winst doorlopen.
    Bij veel brokers kun je orders opgeven die meelopen met de winst van een positie. Daarmee voorkom je dat je te snel winst neemt en juist je verlies laat oplopen. Rationeel gezien is het juist goed om je verlies eerder te nemen en je winst te laten oplopen. Toch hebben veel beleggers hier ontzettend veel moeite mee.
  5. Heb discipline om jezelf aan je plan te houden op momenten dat het even tegenzit. Niets is makkelijker dan van je plan af te stappen en toch emotionele beslissingen te nemen. Merk je dat je even emotioneel in de put zit? Zorg dan voor afleiding. Daardoor kun je jezelf dwingen om discipline te houden en je plan te volgen. 
Conclusie

Ieder mens zit anders in elkaar en iedereen heeft andere overwegingen om te beleggen. Ga voor jezelf na wat voor jou werkt en waarom iets werkt. Wekelijks of maandelijks de regels doornemen en eventueel te herzien met recente ervaringen werkt uitstekend. Ook als belegger blijf je je leven lang leren. Dat maakt beleggen ook zo leuk. Met bovenstaande regels kun je in ieder geval aan de slag en een begin maken van een succesvol money management plan voor jou. 

Basis Beleggen helpt je graag om tijd te besparen in het analyseren van bedrijven en aandelen. Ben je nog geen Basis Belegger? Kijk dan even naar de mogelijkheden voor een abonnement.

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top