Skip to content

Dividend met een eeuw historie

Vanuit Basis Beleggen hebben we een voorliefde voor bedrijven met een lange historie en met een goed dividend verleden. Dit is publiek geheim. Uit onderzoek blijkt iedere keer weer dat dividendaandelen op termijn voor de beste rendementen zorgen. De kracht van dividend samen met het rente op rente-effect zorgt voor ongekende rendementen in het verleden, heden en de toekomst.

Zo af en toe kom je daar bedrijven tegen die voor de rasechte dividendbelegger niet te versmaden zijn. 

Dividend aristocrats

Het fenomeen dividend aristocrats hebben wij in een ander artikel uitgelegd. Dit zijn aandelen met een dividend geschiedenis van tenminste 25 jaar achter elkaar, ieder jaar een verhoging en geen enkele keer een dividenduitkering overslaan.

Een select groepje van deze aandelen houdt dat al 50 jaar vol. Dit zijn de dividend kings. En daar een select groepje van houdt het uitkeren van dividend al meer dan 100 jaar vol! Let op: deze groep heeft misschien  in 100 jaar niet ieder jaar een verhoging in het dividend doorgevoerd, maar ze betalen wel allemaal meer dan 100 jaar dividend. En dat is een prestatie op zich. Het zegt namelijk veel over deze bedrijven. Ze hebben veel aanpassingsmogelijkheden en zien kansen om te blijven bestaan in roerige tijden. Voor iedere belegger een must om meer van deze bedrijven te willen weten volgens ons!

Welke bedrijven hebben wij het dan over? 

York Water Company

Een klein bedrijf in de watersector en betaalt al sinds 1816 dividend uit! Het begon als een samenwerking tussen enkele zakenlieden in York, Pennsylvania om lokale huizen van een waterleiding te voorzien. Dit groeide uit tot het waterbedrijf van York en omstreken, met succes. Het mag een ongekende prestatie heten om meer dan 200 jaar dividend uit te keren.

Stanley Black & Decker

Meer dan 170 jaar maakt Stanley handgereedschappen. Vanaf 2010 maakt Black & Decker deel uit van hetzelfde concern. De onderneming Stanley betaalt al vanaf 1877 dividend uit.

Exxonmobil

Ooit begonnen onder de naam Standard Oil Trust van John D. Rockefeller en tegenwoordig bekend als één van de grootste olieconcerns ter wereld. Exxonmobil betaalt al sinds 1882 dividend.

Eli Lilly

Als apotheker en kolonel in het Amerikaanse leger richtte Eli Lilly het gelijknamige bedrijf op in 1876. Vanaf de start houdt het bedrijf zich bezig met het ontwikkelen, produceren en verkopen van medicijnen. Vanaf 1885 betaalt de onderneming dividend.

Procter & Gamble

Ooit in 1837 begonnen als kaarsenmaker (William Procter) en zeepmaker (James Gamble), samengekomen door de invloed van schoonvader Norris, groeide de onderneming uit tot Procter & Gamble. Betaalt dividend vanaf 1891.

Colgate Palmolive

William Colgate begon als zeep- en kaarsenmaker op Dutch Street in New York, 1806. Door de ondernemersgeest binnen de familie groeide het uit tot een wereldconcern. Vanaf 1895 betaalt de onderneming dividend. Het dividend groeit langzaam maar gestaag met één tot twee cent per jaar.

Church & Dwight

Austin Church en zwager John Dwight begonnen in 1846 een handel in bakpoeder. Daarna volgden vele initiatieven en uiteindelijk betaalt de onderneming vanaf 1901 dividend.

Conclusie

Een klein en beperkt overzicht van bedrijven die al meer dan 100 jaar dividend betalen, laat zien dat op het oog misschien saaie ondernemingen de beste kansen bieden voor beleggers op lange termijn. Bedrijven die voorzien in de vraag naar primaire levensbehoeften blijven bestaan. 

Wil je weten welke bedrijven wij bij BasisBeleggen.nl interessant vinden voor onze portefeuille?

Bekijk meer artikelen 

THOMAS PIKETTY

Een beetje rare titel voor…

Pensioen opbouwen

Iedereen krijgt er wat mee…

Back To Top