Starten met beleggen
Aangezien je op deze site terecht bent gekomen, heb je dus interesse in beleggen. Maar de vraag is hoe start je nu als belegger? Met deze gids nemen we je graag mee in de eerste stappen. Vanaf hier kun je gaan bouwen aan je financiële vrijheid.
Beleggen: Open een beleggersrekening
Voordat je kunt beleggen, heb je een rekening nodig bij waarmee je kunt beleggen. Dit kan een online broker zijn (zoals De Giro, of Lynx) of een bank. Deze instanties hebben een vergunning om aandelen te kopen en te verkopen namens hun cliënten. Zonder deze tussenpersoon kom je geen stap verder helaas.
Voordat je beslist waar je een beleggersrekening gaat openen, raden wij aan je de volgende aandachtspunten mee te nemen in je afwegingen:
- Is het platform gebruiksvriendelijk? Dit kun je vrij snel onderzoeken door reviews te lezen over de partij waarmee je verder wilt. Daarnaast kun je op de site van de partij zelf veel lezen over wat ze allemaal aanbieden op hun platform. Kun je bijvoorbeeld in alle aandelen beleggen of is het assortiment beperkt tot enkele markten? Hebben ze extra informatie voor jou als belegger op het platform staan? Denk aan nieuws, grafieken, analyses etc.
- Tweede punt is om goed te kijken naar wat de kosten zijn van de beleggersrekening. Naast de kosten per transactie, kun je nagaan of ze extra kosten in rekening brengen voor markten buiten Nederland, beheerskosten of andere kosten. Verder is goedkoop vaak duurkoop, en dat geldt hier ook. Er zijn partijen die gratis aankoop en verkoop bieden. Daarbij geldt dat je moet opletten hoeveel verschil deze partijen tussen de laatkoersen en biedkoersen. Dit is namelijk de marge waarop deze partijen hun geld moeten verdienen.
Heb je een goede partij gevonden waarmee jij verder wilt, dan kun je je account gaan openen. Houd daarbij je BSN nummer, ID kaart en andere persoonlijke gegevens paraat. Deze komen allemaal aan de orde bij het openen van de beleggersrekening.
Wat is je budget?
Nu je een beleggersrekening hebt geopend, kun je verder bepalen wat je wilt gaan beleggen. Zonder plan geld in aandelen gaan stoppen is zinloos. Als morgen de wasmachine stukgaat (ja cliché voorbeeld…) heb je het geld net zo hard weer nodig en moet je zeer waarschijnlijk je aandelen met verlies verkopen.
Dus eerste stap is het vaststellen welk geld je tenminste de komende 5 jaar niet nodig hebt. Naast leeftijd spelen risico tolerantie en je ambities een rol in bepalen welk budget je gaat vrijmaken. Vuistregel is dat hoe dichter je bij je pensioen komt, hoe minder aandelen je moet bezitten. Obligaties en rentefondsen kunnen dan een groter percentage van je portefeuille uitmaken. Maar afhankelijk van je bereidheid risico te lopen en ook te nemen, kun je zelf uiteraard de beste afweging maken hoeveel procent van je portefeuille uit aandelen moet bestaan.
Je ambitie speelt ook een rol om te bepalen hoe reëel je bezig bent. Als je met 1.000 euro start en maandelijks 100 euro inlegt, moet je na 10 jaar geen miljoen verwachten. Dus een goed plan begint ook met een goed rekenplaatje voor jezelf of wat je wilt, ook te bereiken valt.
Selecteer een aandeel
Het echte werk vormt de selectie van de juiste aandelen. Het is onmogelijk alle kennis en kunde over aandelen selectie te schrijven in een paar alinea’s. Om je wel op weg te helpen, kunnen we enkele basisregels opschrijven.
- Koop voldoende verschillende aandelen. Al je geld op 1 paard zetten blijft een slechte keuze. Beleggen draait uiteindelijk om geld verdienen en rendement. Dan moet je verstandig omgaan met je centen en niet alles op zwart zetten.
- Vermijd aandelen die te mooi om waar te zijn. De tips van buren, ooms of de chatgroep zijn geen beleggingen. Deze tips zijn gelijk aan speculeren en dan kun je beter naar het casino lopen.
- Koop aandelen in bedrijven die je begrijpt. Een aandeel vertegenwoordigt een klein stukje eigendom in een bedrijf. Waarom dan niet kijken wat dit bedrijf doet? De meeste beleggers (of beter speculanten) vergeten dit en kunnen je niet uitleggen wat een bedrijf doet of waar het geld mee verdient.
- Verdiep je in het waarderen van aandelen en welke ratio getallen je daarbij behulpzaam kunnen zijn.
Heb je geen tijd om dit zelf te doen? Schakel dan BasisBeleggen.nl in. Het maken van analyses en zonder emotie een aandeel volgen, kopen en bezitten zit ons in het bloed. Dan kun jij doen waar je blij van wordt, en weet je dat je aandelen voldoen aan de regels van goed beleggen.
vervolg
Vergeet niet dat je blijft beleggen. Dus blijf met regelmaat aandelen van uitstekende bedrijven kopen tegen redelijke prijzen en houd de aandelen vast zolang het bedrijf goed blijft draaien. Ga niet teveel diversificatie toepassen in je portefeuille en blijf bij de bedrijven die je snapt en kunt uitleggen. In de tussentijd zal je veel koersschommelingen meemaken. Soms om de meest maffe redenen en soms is het niet eens duidelijk. Maar denk dan aan je lange termijn ambitie en weet dat de koers op lange termijn altijd de waarde van het bedrijf volgt.