Skip to content

Beleggen voor de lange termijn

Wie gaat beleggen, of denkt te gaan beleggen, komt vanaf de start in aanraking met keuzes. Keuzes van wat ga ik doen en wat levert mij geld op. En iedere keuze die je daarbij maakt, bepaalt je uiteindelijke rendement en dus succes op de beurs. Hmmm, klinkt wat zwaar. Is niet zo bedoeld. We hebben er al vaker aandacht aan geschonken en we krijgen er geen genoeg van. Om jou namelijk goed te helpen met beleggen voor de lange termijn, blijven we het rente-op-rente-effect benadrukken.

Beleggen

Zoals het woord al laat zien, beleggen is een werkwoord en vraagt om inspanning. Een goede belegger interesseert zich voor het bedrijf achter het aandeel en kijkt naar de feiten. Dit onderscheidt je van de speculant. De speculant richt zich op de koersbeweging op de beurs en probeert daarmee geld te verdienen. De emotie is dan de grootste vriend en hoe beter je de emotie kunt lezen, des te meer geld je kunt verdienen met speculeren.

Beleggen staat haaks op speculeren. Beleggen vraagt om geduld en een lange termijn visie. Hoe meer tijd je hebt voor je beleggingen, hoe meer je gebruik kunt maken van het achtste wereldwonder, te weten het rente-op-rente-effect. En na 5 jaar merk je al het exponentiële effect daarvan. 

Rente op rente

Het beste voorbeeld is het simpel uitrekenen wat het verwachte eindvermogen is als je een bepaald bedrag consequent laat staan. Onderstaande tabel laat zien wat je kunt verwachten als je 1x € 1.000 investeert tegen een bepaald rendement.

Startbedrag Rente Jaar 5 Jaar 10 Jaar 20
€ 1.000 5% € 1.276 € 1.628 € 2.653
€ 1.000 10% € 1.610 € 2.593 € 6.727
€ 1.000 15% € 2.011 € 4.045 € 16.336

Je kunt al zien dat eenmalig 1.000 euro investeren tegen 10% rendement (of rente, dat is voor ons hetzelfde) na 10 jaar al oploopt naar 6.727 euro. Hoe langer je dus laat staan, hoe meer rendement je maakt. Als je eens uitrekent met de middelste rij wat je rendement is na 5, 10 of 20 jaar dan wordt het al wat spannender.

Na 5 jaar is het totale rendement op je investering 61%, na 10 jaar is het al 159% en na 20 jaar is het 573%. En dan zie je het exponentieel effect terugkomen. 

Kosten gedurende de rit

Tijdens de rit moet je kosten maken. Je hebt transactiekosten, bankkosten en andere kosten zoals informatie en abonnementen. Elke kostenpost maakt dat je inlevert op je rendement, in basis. Dus hoe meer je gaat handelen, hoe blijer je broker is met jou. De broker verdient aan elke transactie en wordt vanzelf slapend rijk. De vraag is even wat het jou oplevert. Ook hier levert lange termijn beleggen rust op en beperk je daarmee het aantal transacties significant. Voor jouw rendement is dat dus zeer gunstig.

Andere kosten, zoals bijvoorbeeld een abonnement op Basis Beleggen, drukken uiteraard ook op jouw rendement. Dat klopt! De vraag is alleen of je zonder het abonnement op Basis Beleggen hetzelfde rendement had weten te maken of niet. In het kader van zakelijk investeren moet je dus soms wel kosten maken om tot een gewenst resultaat te komen. En daar komt bij welke informatie je dan gaat aanschaffen om aan je kennis te komen. 

Timing in de markt

Als je voor de lange termijn belegt en je koopt ook regelmatig wat aandelen bij, dan helpt een lange termijn strategie je in positieve zin. Op de korte termijn hebben we al gezien dat je Mr. Market moeilijk kan verslaan. Op de lange termijn blijkt dat bij regelmatig aankopen, je de prijzen middelt en je af en toe hoog en af en toe laag instapt. En op je totale rendement zal dit een positief effect geven. Want het blijkt dat het rendement op een portefeuille vaak stijgt op enkele dagen per jaar en het is zonde als je dan net niet in het aandeel zit. 

Daarnaast geeft de lange termijn strategie minder aanleiding tot emotionele beslissingen. Het timen van de markt is onmogelijk en geeft alleen maar stress. Heb je een lange termijn doelstelling, dan maakt een beweging op 1 dag je niets uit. Je hebt je ogen op de toekomst gericht en laat je niet van je stuk brengen door een kleine rimpeling in het water. Want uiteindelijk zijn de dagelijkse schommelingen in koers op lange termijn terug te brengen naar kleine rimpelingen op het water en niet tot grote golven. Bestudeer maar eens de koersgrafiek van een Apple of een Google over de jaren heen.

Back To Top