Skip to content

5 redenen waarom ik niet moet gaan beleggen?

Beetje gekke vraag als je op deze site bent uitgekomen misschien, en toch is het een belangrijke vraag. Beleggen heeft alles met emotie te maken en de meesten van ons hebben veel emoties bij het onderwerp beleggen. Als je wilt gaan beleggen, dan zijn deze emoties je grootste vijand. Daarom dat we daar lekker eens in gaan zitten wroeten. Wees gerust, we maken er geen psychologische sessie van! Ons doel is om vanuit de negatieve emoties een plan van aanpak te maken voor jouw belegging avontuur.

Meest gelezen:

Ik slaap slecht

Hmmm, da’s uiteraard heel vervelend. Een goede nachtrust is voor je gezondheid van groot belang. Je humeur gaat er onder lijden en de keuzes die je maakt, worden er door beïnvloed. Voor beleggen geldt dat als je slecht hebt geslapen, je beter iets simpels kunt doen. Ga lopen in het bos, ga een dagje uitwaaien op het strand of ga een serie bingewatchen. Je brein werkt dan gewoon niet optimaal en je slaat denkstappen over die je misschien anders wel had genomen. 

Ander punt is dat je door beleggen juist niet slecht moet gaan slapen! Dat is heel belangrijk. Beleggen moet voor een goede nachtrust gaan zorgen, namelijk dat je rust hebt van de gedachte dat je bouwt aan je vermogen van morgen. Uit ervaring weten we dat beleggen met een wel doordacht plan en strategie niet tot een slechte nachtrust leidt. Hoe? Door jezelf te leren dat alles emotie is en de beurs daar het grootste voorbeeld van is dat we kunnen bedenken. Daar waar anderen continu achter de feiten aan rennen (waar je heel moe van wordt) stellen we voor dat je dat niet gaat doen.

Wil je weten hoe we dat doen? Lees dan eens over Mr. Market en hoe deze je stemming steeds probeert te bepalen. En waarom? Voor zijn eigen gewin.

Ik heb geen geld

Voor beleggen is het wel handig om over wat geld te beschikken, eens! Maar als iemand roept “ik heb geen geld” dan is onze nieuwsgierigheid wel gewekt. Hoe betaal je je huur? Hoe doe je boodschappen? Ga je op vakantie? Hoeveel kleren koop je per week/maand? Hoe vaak eet je buiten de deur? Wat doe je met lunchen? Wat doe je met je loonsverhoging? Hoeveel verdien je?

Doordat je op dit artikel bent terechtgekomen, is er ergens iets van beleggen dat je bezighoudt. Dat betekent dus dat als je redenatie is van “ja leuk hoor, maar ik heb geen geld”… dan gaan we graag de uitdaging aan om te kijken of dat ook echt is. En als we eens vertellen dat je met € 100 per maand ook best leuk kunt beleggen? Is het dan echt onmogelijk dit bedrag opzij te zetten? 

Beleggen roept vaak op dat je meteen hele grote bedragen moet gaan inzetten. Dat hoeft echt niet! Ook met een bedrag van € 100 per maand kun je al heel leuk beginnen. En stel je dan eens voor dat je aan het eind van het jaar dit bedrag al kunt laten groeien met 10%? Dat was je anders niet gelukt. Best leuk toch? En trek het dan ook nog eens door naar 5 jaar, wat er dan gebeurt. Besef je je dat het dan al is gegroeid naar € 8.058? En je investering is dan € 6.000 geweest. Na 10 jaar is het gegroeid naar € 21.037. 

Wil je weten hoe we dit berekenen? Lees dan eens over het achtste wereldwonder van Albert Einstein.

Ik heb er geen interesse in

Tja, dan is het natuurlijk vechten tegen de bierkaai. Dat is een onoverwinnelijk standpunt. Maar huh, klein vraagje dan “Waarom lees je dan toch dit artikel?” Misschien is er wel onbewust interesse in of heb je nog nooit de juiste informatie voor jou gevonden. En dat snappen we heel goed. Veel sites strooien met cijfers, kennis en rendementen. Maar op de vraag  “Hoe moet ik beginnen?” of “Hoe beperk ik mijn risico op een slimme manier?” ontvang je al geen antwoord. Logisch dat je dan het gevoel van desinteresse krijgt. 

Omdat je toch hier bent uitgekomen in je zoektocht, gaan we er stiekem wel vanuit dat je toch een beetje interesse hebt. Geld speelt nu eenmaal een grote rol in iedereens leven. Al is het maar dat je dagelijks ermee bezig moet zijn, doe maar eens boodschappen, geef de hond eten of lunch tussen de middag. 

Zou het dan met wat meer informatie over geld en hoe je daarmee kunt omgaan een start zijn voor je om door te lezen? Lees dan eens over geld en hoe je daar (on)bewust mee omgaat.

Beleggen levert niets op

Als je belegt, dan wil je ook dat het wat oplevert. Maar hoe komt het dat dat mij niet lukt? Veel particuliere beleggers lopen hier stiekem tegenaan. Je hoort het alleen niet op feestjes en partijen of in de krant. Daar lees je alleen de triomfen en nooit de nederlagen op een of andere manier….. 

Uit divers onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van de particuliere beleggers de beurs weer verlaten met de staart tussen de benen. Een paar keer verliezen, je geld zien verdampen en dan denken “Bah laat maar” is dan heel gewoon. Wie wil er nou geld verliezen? Terecht, we hebben er ook een grondige hekel aan!!!

Wat vaak blijkt als je gaat doorzoeken naar de reden achter dit verhaal, dan kom je erachter dat de meesten nooit met beleggen zijn begonnen maar direct aan het speculeren zijn geslagen. Daardoor leg je het af tegen de grote jongens op de beurs die dat spelletje wel beheersen en daar prima mee om kunnen gaan. De gemiddelde particuliere belegger snapt niets van speculeren en kan daar emotioneel ook compleet niet mee omgaan. 

Als je speculeren inruilt voor beleggen, een daadwerkelijk plan ten grondslag legt aan je beleggingen en deze ook consequent uitvoert, zou beleggen dan nog steeds niets opleveren? Lees eens hoe beleggen voor de lange termijn jouw financiële vrijheid dichterbij brengt dan ooit.

Ik spaar liever op de bank

Veel mensen hechten veel waarde aan sparen op een spaarrekening bij de bank en dan rustig de rente ontvangen. Op zichzelf is dat al beter dan helemaal niets doen. Je bent je al bewust dat geld op een lopende rekening zetten niets oplevert en dat dat zonde is. Dus waarom dan toch beleggen?

Als we eens kijken naar de afgelopen jaren, dan hebben we “opeens” weer met inflatie te maken. De inflatie klom naar boven de 5% en zat op een bepaald moment bijna op 10%. Dit betekent simpel gezegd dat je met je € 1,00 van vandaag, morgen nog maar € 0,90 over hebt om te besteden. Daarbovenop stapelt de overheid nog even een belastingheffing van al snel een procent. Dit betekent dat je ieder jaar steeds minder gaat overhouden van je zuurverdiende geld en minder en minder kan besteden. Niet fijn.

De spaarrente compenseert dit stukje verlies aan koopkracht van je geld maar een klein beetje. Wil je op de lange termijn met je geld hetzelfde kunnen blijven kopen als nu, dan zul je iets moeten gaan doen om je geld op dezelfde waarde te houden. En daar komt beleggen direct om de hoek kijken.

Dus wil je op de lange termijn hetzelfde kunnen blijven met je centen, dan zal beleggen een onmisbaar onderdeel zijn van je financiële plaatje. Lees dan eens verder over inflatie en rente om voor jezelf uit te zoeken of je dit risico op verlies van koopkracht wilt compenseren of niet. 

Back To Top